Khao Lak

2014-12-28 @ 04:53:29 / Backpacking 14/15





Har inte varit världens flitigaste med kameran den senaste tiden, men igår fick den i alla fall följa med till stranden. Lite så här ser det i alla fall ut längs den strand vi bor vid. Igår var det ganska fint väder för en gångs skull, så vi fick tillbaka lite av den färg vi tappat den senaste veckan. Igårkväll åt vi på en skandinavisk resturang och hur gott det var går inte ens att beskriva. Att äta pasta och lasange när man varit utan något som ens kan liknas vid det i drygt en månad är lycka, om än väldigt dyrt i en backpackers mått mätt. Nu har jag precis varit ute på en morgonpromenad och köpt lyxfrukost till oss. Gött att kunna unna sig ost på mackan ibland, haha. Idag mår hur som helst Julia lite bättre, så vi ska antagligen iväg på forsränning eller något annat roligt!

Phi phi -> Khao Lak

2014-12-26 @ 17:55:03 / Backpacking 14/15


Först och främst tänkte jag att det kan vara kul att se vad för standard man kan  få på boende så här när man reser som backpacker. Det här är på Phi Phi och utan tvekan det värsta boendet vi haft. Förutom att det var istid på rummet och lyhört som bara den lyckades vi även bo med en kille som snarkade som en motorsåg. Toaletterna delar man med alla, och här var kranarna fulla med ingrott mögel och vattnet i duscharna var nästan salt. För ungefär 60-70 kr natten kan man alltså hamna på ett sådant ställe, men för samma pengar har vi också bott supermycket bättre! Däremot är det lite charmigt att bo skabbigt ibland tycker jag, det är ju en del av backpackerlivet. 

Nu är vi hur som helst i Khao Lak med killarna från Umeå. Vi kom hit igår eftermiddag efter en lång och seg resa, och stackars Julia som är sjuk gick och la sig direkt. Vi andra gick ner på stranden och på kvällen gick vi alla inklusive Julia ut och åt innan vi avslutade med öl och kortspel på terassen. Här i Khao Lak är det i princip bara barnfamiljer och pensionärer vad vi sett, men vi har kul ihop så vi ska nog stå ut med bara varandra i någon vecka,  haha. Hoppas ni hade en fin jul hemma!

God jul

2014-12-24 @ 15:54:02 / Backpacking 14/15

God jul från Thailand! 
Lite julstämning har vi allt lyckas få här med. Vi var på Stockholm Syndrome här på Phi Phi där det var julbord och Kalle Anka på TV. Just nu är det antagligen fullt party dessutom, men vi ligger hemma i vår sovsal istället. Julia är tyvärr sjuk, men det känns ganska skönt att få sova hela natten istället för att festa, för imorgon bitti åker vi mot Khao Lak. Hoppas ni har en fin jul hemma, och framförallt en vit jul i alla bemärkelser! Kram från oss.

Sista dagen i Phuket

2014-12-22 @ 18:13:36 / Backpacking 14/15
I lördags var vår sista dag i Phuket. Vädret var sådär, så vi tog en promenad genom staden, fikade och köpte lite julklappar innan vi gick hem och packade. 
Förutom julklappar hittade vi dessutom Aftonbladet, och patriotiska som vi kände oss fick även den följa med i shoppingpåsarna. På bilden är även Bangla road som är partygatan i Patong. Vårt hostel låg mitt på, men i källaren på ett köpcenter så alla ljud märktes inte alls. Hostelet var förövrigt så himla bra. Superfräscht, gratis frukost, stora gemensamma ytor och jättefint. Capsule hostel and sauna, bo där om ni vill bo billigt men bra i Patong!
På kvällen hade vi köpt biljetter till en Pub crawl. Vi klädde oss efter dress coden white, käkade billigt (igen) på Number 6 och förfestade lite innan vi begav oss. 
Pub crawlen var rolig! Vi hängde med ett sjukt härligt killgäng från Umeå hela tiden. Dansade, snackade och hade det bra. Så pass bra att vi inte kom hem förrän vid sex-halv sju tiden på morgonen. Sedan var det bara att gå upp ett par timmar senare för att åka mot Phi Phi Island. 

Där är vi nu, och det ska spöregna hela veckan, vägarna är små och leriga och det känns bara så tråkigt att vi lyckats pricka in vår tid här med detta väder. Vår plan var att vara här över jul och nyår eftersom det skulle vara nära och smidigt att ta sig till Koh Lanta dit vi ska efter nyår, men nu har vi ändrat planen. Vi firar jul här, sedan åker vi upp mot Khao Lak och firar nyår med killarna från Umeå. Det blir förhoppningsvis riktigt kul, och värt flängandet upp och ner längs kusten. 

Vi har hittat billig mat!

2014-12-19 @ 13:59:41 / Backpacking 14/15


Japp, ni läste rätt. Dagens höjdpunkt för en backpackerplånbok. Vi träffade två svenskar som jobbar på Grabbarna Grus idag som hade tillräckligt mycket Patong-koll att dom visste vart man åt billigast. Så dom visade oss till detta ställe, och äntligen kunde vi äta 10-15 kronors rätter. WOHO! Gatuköksmat är ju, som vi sagt tidigare, även den absolut godaste.

Ikväll ska vi festa lite med ett gäng killar här på hostelet, och världens goaste engelsman som vi träffade igår. Självklart har vi lovat killarna från GG att gå dit och dansa lite, så en förhoppningsvis riktigt rolig kväll väntar! 

Vägglöss, kameralycka och kaffe

2014-12-19 @ 04:50:21 / Backpacking 14/15

Igår morse lämnade vi in alla kläder vi har på tvättservice. Lakan, handdukar, necessärer, ja allt i textil som kan tvättas åkte med, och sedan sprayade vi allt annat vi äger med någon äcklig spray mot de små bed bugsen. Usch! Förhoppningsvis fick vi inte med oss några, och om vi fick det är dom förhoppningsvis döda nu... 

Dagen fortsatte vi på ett shoppingcenter i Phuket town eftersom vädret var dåligt och jag behövde lämna in kameran för att ta reda på felet. Däremot behövde kameran inte åka med, den började såklart fungera precis innan vi skulle åka. Lyckan över det! Hur som helst hade vi en superbra dag på shoppingcentret, även om vi största delen av tiden gick runt i en matbutik och dreglade över all mat vi ville köpa och laga. En god kaffe och macka hann vi i alla fall med också, och med tanke på bristen på gott kaffe här satt koppen ovan inte helt fel. Dessutom är köpcentrumen här extremt kalla på grund av AC:n så det var gott med något värmande ironiskt nog. 

Summan av kardemumman är att vägglössen förhoppningsvis inte huserar bland våra saker, och att kameran äntligen fungerar igen. Slutet gott, allting gott! 

Update - akut byte av boende

2014-12-17 @ 19:00:47 / Backpacking 14/15

Ganska snabbt efter att vi checkat in på vårt (förra) boende så såg vi att det fanns lite mögel i badrummet och att det förövrigt var rätt nedgånget, men det är ju sånt man får leva med som backpacker och två dagar kändes lätta att klara av. Tills vi strax innan elva ikväll upptäckte vägglöss i sängen. De få saker vi hade hunnit packa upp åkte illa kvickt tillbaka i väskorna, och vi var ute ur rummet snabbare än ljuset. Klockan tolv hade vi checkat in på ett hostel som visade sig vara ett riktigt höjdarställe, och nu klockan 01.00 ligger jag här i min lilla sovkoja. Med tanke på förra nattens brist på sömn och klaustrofobiska båttur känns detta som paradiset, och det finns nog inga som är gladare än oss över en lång natts sömn. God natt!

De senaste dagarna

2014-12-17 @ 15:24:35 / Backpacking 14/15

Vaknade inte direkt mycket friskare dagen då vi skulle snorkla, åtminstone inte jag, men jag stoppade i mig lite tabletter och så åkte vi iväg. Eftersom det var en storm på väg fick vi inte snorkla på den sidan av ön där det är bäst, så just snorklingen var inte alls speciellt facsinerande på grund av omständigheterna. Däremot spenderade vi ett par timmar på Koh NangJuan som är en ö-grupp(?) utanför Koh Tao. Det var så himla vackert som ni ser ovan. Utsiktsplatsen krävde nästan 300 trappsteg och jag som i princip var tom på mat och vatten trodde jag skulle svimma efter bara ett par steg, men åh vad värt det var. När vi kom hem gick Julia ut en sväng själv eftersom jag mådde så dåligt, och jag låg inne med hög feber, helt sjuka kramper i magen och tårarna sprutandes ut ögonen. Ett långt samtal med pappa, en Skypestund med storebror och ett telefonsamtal med Andreas gjorde situationen något lättare. Männen i mitt liv, haha. 
Dagen efter det spenderade vi på stranden, jag fortfarande ganska sjuk men åtminstone utan feber. Vid nio-tiden lämnade vi fina Koh Tao med nattbåt, vilket är en upplevelse för sig. Jag är väldigt van vid att åka färja och båt efter alla otaliga turer till Gotland, men det här var långt ifrån det. Smått klaustrofobisk, men tack vare sjösjuketabletter som alltid är sövande fick jag några timmars sömn, och Julia som är lite mer rationellt tänkande än jag kunde sova lite bättre om än inte jättebra. Åtta timmar senare bytte vi till sex timmars minibuss med två rapande, hostande och nysande kineser, och två smått alkoholiserade och högljudda fransmän. Resten av bussällskapet var något mer i bakgrunden. 

Nu är vi i alla fall i Patong som ligger i Phuket. Här bor vi alldeles för dyrt, men med strandkanten alldeles utanför. Vi ska byta efter två nätter här, vi hade bara inte kraft att leta vidare efter vår långa vandring genom staden. Vi passar på att njuta så länge istället, sedan blir det back to hostel! I övrigt är allt "dyrt" här, och en maträtt kostar ungefär 40 kronor. Jättedyrt, tänker ni, men jämfört med våra 10 kronors middagar känns detta som rena rama rånet. Nu ska vi ut på gatorna här, kanske kolla om det är lite folk på Grabbarna Grus eller Stockholm Syndrome som finns här. Vi åker från Sverige och går till ställen där det hänger svenskar, haha. Ibland är ens handlingar allt annat än logiska! I Koh Tao hänge vi däremot med ett gäng med en norrman, en amerikan, en engelsman, två israeler, en tysk och en från Bangladesh, så vi är inte så patriotiska/knäppa som vi kanske låter. Heja olika nationaliteter! 

Sjuka igen

2014-12-14 @ 12:48:10 / Backpacking 14/15

Japp, vi är sjuka igen. Magsjuka, men har tack och lov inte spytt. Egentligen skulle vi åkt på snorklingstur runt ön idag, men den blev inställd på grund av vädret. Så vi gick hem och har legat och sovit och svettats omvartannat hela dagen. Vi var nyss ute för att äta lite och boka biljett vidare. Vårt nästa stopp blir Phuket för att bland annat besöka ett barnhem som togs över av svenskar i samband med tsunamin, det ska bli så kul och intressant. Däremot vet vi inte när vi kan åka för tydligen går det så mycket vågor att båten inte går för tillfället. Suck... Som tur är trivs vi bra här på Koh Tao, och imorgon gör vi ett nytt försök med snorklingen. Får frågan ständigt här nere och kan gissa att några undrar hemma också, ska ni ta dykcertifikat? Det är ju i princip det alla gör här på Koh Tao, men nej. Jag får inte ta på grund av mitt epilepsianfall, tyvärr. Vi får helt enkelt nöja oss med att flyta vid ytan och kolla ner på livet under havsytan, och det är ju sjukt kul bara det! Vi hörs nog imorgon igen, och då förhoppningsvis friska och nöjda över snorklingen. 

Mer SUP

2014-12-13 @ 09:22:51 / Backpacking 14/15

Som utlovat kommer lite fler bilder från vår SUP. Längtar verkligen så mycket efter att hyra igen, just här på Koh Tao är det inte så bra möjligheter till det men håller tummarna för nästa ställe. 

Idag har jag haft en superskön dag. Under morgonen gick vi bland de små butikerna här i Sairee innan vi skiljdes åt. Julia gick ner till stranden och jag strosade runt lite till innan jag slog mig ner i en massagestudio för fransk manikyr, foot scrub och pedikyr. Så himla skönt att kunna unna sig sådant här. Just nu är vädret lite sisådär, men det är svalt så jag funderar på att ta en springtur. En helt vanlig dag i paradiset! 

Koh Tao

2014-12-11 @ 11:28:02 / Backpacking 14/15

Vi kom till Koh Tao vid tio-tiden imorse och åkte till Sairee beach för att leta boende. Vi mötte en kille som tipsade om ett nybyggt hostel, och nu sitter vi här i ett trebäddsrum med stort kylskåp, varmvatten och balkong. Ungefär 80 kr/natt och person, så gött. Ville gråta av lycka när jag såg stället, det är så prisvärt och vi kan ha egen frukost i kylen och spara in några kronor på det. Och Koh Tao har redan blivit en stor favorit hos oss båda, stämningen på ön verkar vara så avslappnad och vi har i princip bara sett ungdomar! Som om det inte är nog där så känns ön nästan fejk för att den är så fin. Bilder utlovas snarast! 

Matmarknad

2014-12-10 @ 14:25:24 / Backpacking 14/15




Förutom att den här dagen har varit ungefär bäst i världen, så har kvällen varit magisk när det kommer till mat. Att vi inte besökt matmarknaden tidigare, heaven on earth. Det fanns så sjukt mycket gott från hela världen och jag hade velat äta av allt. Jag började med 5 bitar sushi, och Julia tog en chicken kebab. När sushin var uppäten tyckte jag Julias kebab sett så god ut att jag också köpte en. Sedan vart jag sugen på mer sushi eftersom den var den bästa jag ätit, så jag köpte fyra bitar till och fick två på köpet. Till efterrätt åt jag en banan- och nutellapannkaka. Snacka om att vara stor i maten, haha. Älskar mitt förhållande till mat, vi är bästa vänner! Att 11 bitar sushi, en chicken kebab och en pannkaka endast kostade mig 45 svenska riksdaler är ju inte heller fy skam. Nu är jag mätt och belåten, och också lite ledsen över att vi inte kan äta där igen imorgon, för idag är vår sista dag här. Imorgon väntar Koh Tao - Thailands bästa snorkel- och dykö! 

SUP

2014-12-10 @ 06:22:39 / Backpacking 14/15



Imorse var vi iväg på en SUP session och åh, det var så himla roligt och härligt. Verkligen min grej. När man blev lite trött var det bara att sätta sig på brädan mitt ute på öppet hav och sola. För er som inte vet står SUP för Stand up paddling, så man står helt enkelt upp och paddlar på brädan. Vi paddlade bland annat in i ett litet träsk, och vår guide sa att det var som att paddla i Amazonas. Det var jättelummigt och stillsamt. Längtar efter att hyra en bräda en hel dag och bara glida runt! Har en hel hög bilder och då också på Julia, så more to come!

Middag med svenska vänner

2014-12-09 @ 17:23:17 / Backpacking 14/15


Istället för matmarknaden mötte vi våra svenska vänner och åkte till Haad Rin för att äta middag, och i hopp om att det skulle vara lite liv och rörelse. Det är i övrigt helt dött på ön, så det verkar som att alla som var här under Full moon åkt vidare, och lika dött var det i Haad Rin. Middag blev det i alla fall, och trevligt var det. De andra har rest ett bra tag nu så nästa vecka åker de tyvärr hem, men det var kul att få höra om deras upplevelser och tips. Sådana uppskattar vi som än så länge är reseamatörer. Vi blev också rekommenderade av tjejerna att testa friterad glass som ni ser ovan, ganska gott faktiskt! 

Imorgon blir det däremot matmarknaden, och trots att jag för tillfället är proppmätt så längtar jag redan. Under dagen ska vi testa SUP, det verkar så himla härligt! Om det faller mig i smaken ska jag garanterat vara med på en Sunset SUP-session någon gång under resan. 

Frågor och svar

2014-12-09 @ 12:07:27 / Q/A
Jag fick en fråga här på bloggen om vi börjat sakna svenska saker och hur det känns att inte fira jul, så här kommer svar på det. Har ni fler frågor är det bara kul att svara, så fråga på! 

Det är absolut inte för tidigt, det finns en hel del svenska saker vi redan saknar och är sugna på. Vi saknar till exempel rena, fräscha toaletter, pasta rojo och pasta överhuvudtaget, lösgodis, gott kaffe, sin egen säng och jag saknar knäckemacka med kaviar. Mest svensk mat, vilket är dumt eftersom maten här är fantastisk. Vi vill ju inte byta ut något av ovanstående mot det vi upplever här, men självklart saknar vi saker ibland, trots att vi bara varit här i tre veckor.  

Angående hur det känns att inte fira jul så känns det inte jättekonstigt för min egen del. Det här blir tredje året jag inte firar svensk jul eftersom jag varit i Thailand alla tre åren, men däremot kommer min familj fira jul hemma i Sverige och det känns konstigt. Min bror kommer hem från USA över jul, och bara en sådan sak gör att det känns konstigt. Alla utom jag kommer vara med. Men det är inte så att jag sörjer det allt för mycket, däremot så sörjer vi alla lussebullar och all julmat vi inte får äta, haha. Igen - maten. Vi är riktiga matfantaster!