Kaffeplantage

2015-01-30 @ 08:19:43 / Backpacking 14/15
Igår hade vi en heeelt fantastisk dag här på underbara Bali. Men, dagen var lång och vi hann med mycket, så jag delar upp allt i olika inlägg som kommer upp allt eftersom, för det här är en dag ni måste få hänga med på så gott det går.

Vi hyrde en egen chaufför för hela dagen som körde oss dit vi ville, samt tipsade om ställen vi borde besöka. Det första stoppet var hans tips, ett ställe där de gör Balinesisk batik, men det var så dåligt att vi vände efter knappt tio minuter. Istället satte vi oss i bilen igen för att åka i drygt två timmar för att hamna norr om Ubud. Det andra stoppet blev vårat egna val - en kaffeplantage. Oj, vad det var bra. Vi fick en guide som berättade hur det går till när man gör världens dyraste kaffe, Kopi Luwak. Om ni inte vet hur det görs eller vad som är speciellt med det så kommer här en väldigt kort sammanfattning: speciella, kattliknande mårddjur äter bara de bästa kaffebönorna och bajsar (såklart) ut dom igen. Sedan använder man bönorna som vanligt vidare i processen. Kopi Luwak kallas därför också bajskaffe, vilket är lite förvillande med tanke på det hisnande priset på ca 500 kronor per kopp. Helt sjukt. Kaffet görs hursomhelst bara på Filippinerna och i Indonesien. 


Guiden visade även de vanliga kaffebönorna, plantorna och odlingarna för smaksättning och annat roligt på den lilla plantagen. Sedan var det dags för smakprov där man fick smaka de vanliga kaffesorterna gratis, eller lägga till en summa för att även smaka Kopi Luwak, vilket vi såklart gjorde. Det var ett något mer överkomligt pris än 500 kronor för en kopp dock. Kaffet njöt vi av med världens utsikt över ett risfält som låg böljande ner i en dal. Bajskaffet fick 5/5, det var verkligen gott, precis som de andra kaffe-och tesorterna vi fick smaka. Hade det inte varit för den krångliga deklarationen i tullarna när vi ska in i Singapore hade jag definitivt köpt med mig ett par kaffesorter. Däremot hade bajskaffet fått stå kvar på hyllan, en påse kostade nämligen nästan 700 kronor. Det skulle svida för backpackerbudgeten. 
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback