Bali tips - Fat Chow

2015-01-31 @ 03:42:16 / Backpacking 14/15


Kanske inte det ultimata middagshaket för en backpacker, men det kan vara kul att unna sig en något dyrare middag ibland. Var? På Fat Chow i Kuta, Bali. Är ni i närheten av Kuta måste ni testa att äta här. Fantastisk mat ur det asiatiska köket. Jag åt en orientalisk burgare och Julia och Lirri åt chicken satay. Inredningen är lika magisk som maten och servicen är bra. Favoritställe hittills, helt klart.

Sacred monkey forest sanctuary

2015-01-30 @ 11:17:34 / Backpacking 14/15





Sista stoppet på vår utflykt blev Monkey forest i Ubud. Det finns även en i Uluwatu, men där ska aporna tydligen vara galna enligt vår chaufför. I monkey forest trängs hundratals apor med turister, gamla tempel och helt otrolig natur. Träden och grenverken är helt galet fina. Trots att skogen ligger precis intill den livliga trafiken på gatorna i Ubud känns det som man kommit till en helt annan värld tusen år tillbaka i tiden. Verkligen värt ett besök.

Tillbaka i Kuta gjorde vi oss i ordning och mötte först upp en svensk tjej som jag fått kontakt med via Facebook. Vi tog en taxi till en villa som några svenska killar hyr, och dit kom även de svenska tjejerna vi träffade häromdagen. Det blev lite förfest innan vi gick ut här i Kuta. Jag och Julia hade SÅ roligt. Kan säga så här: jag dansade på bardisken och klockan fyra inatt plaskade jag, Julia och grabbarna runt i deras pool med kläderna på, spelade vattenrugby och skrattade hur mycket som helst. 

Garanterat en av de bästa dagarna på hela resan!

Lunchen

2015-01-30 @ 10:56:31 / Backpacking 14/15




Lunchen åt vi på Bali Buda i Ubud efter att ha läst om stället på diverse sidor på internet. De serverade organiskt, raw food och andra nyttigare varianter av vanliga maträtter, och till skillnad från alla andra tomma resturanger var det fullsatt här. Jag beställde en detox juice, ravioli med ricotta och spenat och en äppelpaj till efterrätt. Det var så himla gott och verkligen ett supertips om ni är på Bali. De har resturanger på fler ställen på Bali, bland annat i Sanur som jag tror var det stället som låg närmast Kuta. Stämningen var superhärlig, internet existerade inte och det kändes verkligen som hela den här yoga/meditation-bilden man har av Ubud. Spännande att äta åt raw food hållet, något jag inte gör speciellt ofta annars. Det vore kul att lära sig mer om det för att variera den vanliga husmanskosten!

Tegalalang rice terrace

2015-01-30 @ 09:51:13 / Backpacking 14/15




Stopp nummer två blev Tegalalang rice terrace, och antagligen en av de vackraste platser jag sett. Det var omöjligt att få rättvisa bilder av detta ställe, så fint att det bara var att ta mentala bilder och stoppa i minnesbanken. Jag är så glad över att ha fått se detta. En söt liten gubbe som säkert var 2-3 huvuden kortare än mig visade oss runt överallt, en promenad på säkert en timme i stekande sol, hala och branta stigar och dåliga skor. Men det var det värt. Fantastisk naturupplevelse, och kan tänka mig att det är ännu vackrare precis innan skörd. Efter dessa två stopp började det bli dags för lunch, men den förtjänar också ett inlägg för sig. 

Kaffeplantage

2015-01-30 @ 08:19:43 / Backpacking 14/15
Igår hade vi en heeelt fantastisk dag här på underbara Bali. Men, dagen var lång och vi hann med mycket, så jag delar upp allt i olika inlägg som kommer upp allt eftersom, för det här är en dag ni måste få hänga med på så gott det går.

Vi hyrde en egen chaufför för hela dagen som körde oss dit vi ville, samt tipsade om ställen vi borde besöka. Det första stoppet var hans tips, ett ställe där de gör Balinesisk batik, men det var så dåligt att vi vände efter knappt tio minuter. Istället satte vi oss i bilen igen för att åka i drygt två timmar för att hamna norr om Ubud. Det andra stoppet blev vårat egna val - en kaffeplantage. Oj, vad det var bra. Vi fick en guide som berättade hur det går till när man gör världens dyraste kaffe, Kopi Luwak. Om ni inte vet hur det görs eller vad som är speciellt med det så kommer här en väldigt kort sammanfattning: speciella, kattliknande mårddjur äter bara de bästa kaffebönorna och bajsar (såklart) ut dom igen. Sedan använder man bönorna som vanligt vidare i processen. Kopi Luwak kallas därför också bajskaffe, vilket är lite förvillande med tanke på det hisnande priset på ca 500 kronor per kopp. Helt sjukt. Kaffet görs hursomhelst bara på Filippinerna och i Indonesien. 


Guiden visade även de vanliga kaffebönorna, plantorna och odlingarna för smaksättning och annat roligt på den lilla plantagen. Sedan var det dags för smakprov där man fick smaka de vanliga kaffesorterna gratis, eller lägga till en summa för att även smaka Kopi Luwak, vilket vi såklart gjorde. Det var ett något mer överkomligt pris än 500 kronor för en kopp dock. Kaffet njöt vi av med världens utsikt över ett risfält som låg böljande ner i en dal. Bajskaffet fick 5/5, det var verkligen gott, precis som de andra kaffe-och tesorterna vi fick smaka. Hade det inte varit för den krångliga deklarationen i tullarna när vi ska in i Singapore hade jag definitivt köpt med mig ett par kaffesorter. Däremot hade bajskaffet fått stå kvar på hyllan, en påse kostade nämligen nästan 700 kronor. Det skulle svida för backpackerbudgeten. 




Ear Candle

2015-01-28 @ 15:09:35 / Backpacking 14/15

Ikväll testade jag Ear Candle för första gången. Jag har nämligen haft ungefär halva poolen i öronen eftersom att mina trånga hörselgångar gör det svårt att hålla rent mellan varven så att säga, haha. Vattnet kommer alltså inte ut när det väl har hittat in. Öronen blev rena, men vattnet är ändå kvar så det är antagligen en öroninflammation på gång där inne, suck. Roligt att testa i alla fall, och det kändes absolut ingenting när man gjorde det. Får hoppas att vattnet rinner ut under natten, för det vore segt att åka på inflammation lagom till surflägret nästa vecka. 

Idag under dagen skulle vi egentligen till ett tempel, men taxiresan blev så dyr så vi bestämde oss för att hyra en egen chaufför imorgon istället och åka runt över hela Bali och besöka de ställen vi vill hinna se. Det ska tydligen vara billigare! Idag strosade vi istället runt i Kuta, åt supergoda pannkakor med glass och jag köpte ett par sandaler som jag letat efter i evigheter. Kul!

Pool days

2015-01-27 @ 10:17:52 / Backpacking 14/15

Det har blivit ett par sköna dagar vid poolen kombinerat med styrketräning, god mat och ett gäng podcasts i lurarna under dygnets resterande timmar. Igår var det även Australia day så vi var ute på en klubb och "firade" med australiensarna. Bali är ju lite som Mallorca är för svenskar, det vill säga det kryllar av dem här. Dagen idag har gått i samma anda som de tidigare, men ikväll ska vi möta upp två svenska tjejer och äta buffé på klubben vi var på igår och sedan får vi se vart kvällen för oss. Imorgon ska vi på utflykt, antagligen till Ubud för att se risfält bland annat. 

Australien

2015-01-25 @ 15:14:06 / Backpacking 14/15

Idag fixade jag mitt visum och bokade biljett till Australien, så den 26 Februari lämnar jag Bali och åker till Down under.  Första stopp är Melbourne där jag ska möta upp en tjej som just nu är där och jobbar, och en vecka senare drar vi till Sydney och möter upp minst en tjej till. Det är så spännande att vi aldrig träffat varandra, och så himla kul.

Men innan dess ska jag njuta av sista månaden här i Asien med min bästa Jullan. Vi har en vecka kvar här i Kuta, Lapoint surfcamp om en vecka, nästan en vecka i Singapore pch sedan tillbaka till Bali för en vecka på Giliöarna. 

U n d e r b a r t.

Om hemlängtan

2015-01-24 @ 11:24:18 / Backpacking 14/15

Jag får så mycket frågor om vi längtar hem, vad vi saknar hemma och så vidare och kan ju bara svara för mig själv. Ja, periodvis längtar jag hem väldigt mycket och det tar såklart bort njutningen i att vara på resande fot och upptäcka nya platser. Jag längtar framförallt hem när vi är på lite större turistställen där mycket alkohol, droger och annan skit förekommer. Då saknar jag trygga Sverige. Jag tror att det kommer bli mycket bättre i Australien faktiskt, att jag kommer våga slappna av mer och veta att jag är i ett land där polisen inte är i korruption med lokalbefolkningen, drinkarna på bra barer garanterat inte innehåller metanol, folk inte alltid är ute efter att lura dig och utflykter genomsyras av mer säkerhetstänk än här. 

Men framförallt längtar jag hem till Sverige där jag i alla fall har min släkt, vänner och mamma och pappa. Jag längtar efter min bror som ju bor i USA största delen av tiden, och jag längtar efter min pojkvän som är i Nya Zeeland. Jag saknar dem så att jag ibland ligger sömnlös långt in på nätterna.

Mindre viktiga saker jag saknar är att laga egen mat, att rida, sommarkvällar med antingen grillmiddag med familjen eller plocktallrik och ett glas vin på Satin. Jag saknar att inte ha hela livet i en ryggsäck emellanåt, men älskar friheten i det mestadels av tiden. Jag saknar att ligga i mjukiskläder och äta lösgodis och kolla på film med Andreas. Jag saknar att cykla, köra bil och frisk luft. 

Med det sagt så vill jag poängtera att jag 99% av tiden inte skulle vilja byta ut detta mot vanliga vardagen hemma. Allt jag saknar finns kvar när jag kommer hem, men det är heller inte konstigt att längta hem. Det här är det största jag gjort hittills, och första gången jag lämnar tryggheten hemma för att testa på äventyren i världen under en längre tid utan att mammas och pappas trygga kramar finns när det känns jobbigt.

Och som sagt, något säger mig att mitt tankesätt och resesätt lämpar sig bättre för Australien än Sydostasien, även om tiden här har varit och är magisk på alla sätt och vis. Det finns bara för mycket tid för tankarna kring hemlängtan att dyka upp under många dagar på stranden, och kanske för stor medvetenhet om all skit som finns här.

Sammanfattningsvis ser jag hemlängtan som ett tecken på att jag verkligen trivs med mina närmsta, landet jag bor i och livet jag lever där.

Kuta, Bali

2015-01-24 @ 07:59:16 / Backpacking 14/15

Hej från Bali! Flygresan gick bra, den var  lugn och smärtfri. Nu är vi i Kuta, ett stort turistställe och det verkar helt okej hittills. Vi bor bra med pool och frukostbuffé, och med ett stort plus för poolen då stranden här är kass. Höga vågor, massor av skräp och extremt påflugna försäljare. Så jag hänger just nu vid poolen, helt för mig själv. Soft. Julia testar ändå stranden, får återkomma med en slutgiltig recension helt enkelt, haha. Förövrigt är Kuta crowded, taxichaufförerna sjukt jobbiga och maten svår att få grepp om. Krävs ett par dagar för att komma in i ett nytt ställe, ska bli spännande att se vad vi tycker om ett tag.

Sista kvällen i KL

2015-01-22 @ 12:58:37 / Backpacking 14/15

Idag har varit vår sista dag här i Kuala Lumpur och tanken var ju att vi skulle till ett vattenland, men på grund av vädret blev vi kvar på vårt hostel hela dagen. Vi har haft lite problem att få ihop de kommande veckorna med hur vi ska lägga rutten, men idag har vi tagit tag i det i alla fall och imorgon flyger vi till Bali. Där är vi först två veckor varav en spenderas på Lapoint surfcamp, så galet roligt! Sedan åker vi ett par dagar till Singapore, och sedan tillbaka till Bali i ungefär två veckor till innan det börjar dra ihop sig för mig att åka ner till Australien och ett nytt äventyr tar form. Spännande, spännande... Ikväll ska vi i alla fall åka upp i en bar som jag skrev igår, så vi ska strax ta en taxi och åka. Vi hörs helt enkelt från Bali. 

Helt ärligt är jag nojig över flygningen som vi gör med Air Asia imorgon. Vet ju att risken är minimal att det händer en till olycka inom så kort tid, men det rationella tänkandet har tagit semester och lämnat min hjärna. Ska ta en åksjuketablett som brukar göra mig däckad och hoppas att jag sover hela flygningen, haha. Nej hörrni, vi hörs som sagt från Bali! 

Kuala lumpur

2015-01-21 @ 15:09:11 / Backpacking 14/15

Nu har två dagar i Kuala Lumpur hunnit gå och här kommer därför en liten uppdatering på vad vi haft för oss. Kuala lumpur är rätt känt för många, och stooora, shoppingmalls så vi har hunnit avverka tre av de 66(!) som finns. Ett av dom har en nöjespark mitt i med en helt enorm bergochdalbana som går mellan våningarna. En annan var bara känd för bäst shopping, och den tredje som vi gillade mest ser ut som en pyramid. Ni ser ju bilderna ovan. Vi besökte även Ikea idag och åt köttbullar och kanelbullar, samt köpte med pannkakor, knäckebröd och kaviar. En riktigt bra middag med andra ord, och som jag saknat kaviar, haha. Igår kväll var vi i chinatown och skulle möta upp tre killar från Askersund och Kumla som vi mötte på Koh Lipe. Det slutade med att vi avverkade ett par barer på en bargata som finns här i KL. Jättetrevliga killar och en kul kväll helt enkelt! Allt som allt har KL varit kul hittills, och imorgon ska vi till en vatten/nöjes/wildlife-park och det lär ju bli skitkul! På kvällen ska vi upp i en sky bar och spana ut över staden kvällstid, och sånt är ju alltid skoj. Kuala Lumpur är med andra ord kul!

Cable car och fruktfarm

2015-01-19 @ 15:41:25 / Backpacking 14/15




Igår var vår första dag någorlunda friska så vi tog det lugnt och tog bara en tur till Langkawis "huvudstad". Idag var det däremot full fart på turistnerverna och vi började dagen med att åka till Cable car. Det kanske inte är så lätt att förstå vad en Cable car är, men bilden ovan borde visa tillräckligt. Hur som helst så är denna den brantaste i världen, och säkert också en av de högsta. Hemskt för mig som är höjdrädd och som hatade denna typ av lift när jag var i alperna, men man var ju tvungen att åka upp. Tack och lov fanns det två utsiktsstationer att gå av vid längs vägen så där kunde jag faktiskt njuta av både mark under fötterna och en fantastisk utsikt. Trots att jag inte njöt av turen upp så är jag så glad att vi gjorde detta, så fint att stå på toppen och se både hela Langkawi och dess närliggande öar, men även Koh Lipe och Thailand som skymtade långt borta. 
Sedan åkte vi vidare till en fruktfarm där vi fick åka runt i en liten, öppen buss och se alla fruktplantager. I mitten av turen fick vi gå av och äta hur mycket vi ville av en fruktbuffé. Sedan tog guiden med mig och Julia på en egen liten sväng bland träden och plockade bland annat olika typer av passionsfrukt som vi åt. Hur gott som helst! 

Ikväll ägnar vi oss åt packning för imorgon bär det av vidare mot Kuala Lumpur! 

Koh lipe -> Langkawi

2015-01-15 @ 04:43:23 / Backpacking 14/15







Lite blandade bilder från Koh Lipe där största prioritet var att umgås så mycket som möjligt med mamma och pappa, och därmed ingen uppdatering här. Blev kär i Koh Lipe förra året, och ännu mer kär i år. Det är min absoluta favoritö i Thailand. Det blev mycket strandhäng, massor av god mat, löpturer med pappa och promenader med mamma. Helt fantastiska dagar med mina helt fantastiska föräldrar. 

Just nu befinner vi oss på Langkawi och har alltså lämnat Thailand och intagit Malaysia. Vi kom hit igår vid lunch så vi tog en promenad genom Pantai Cenang där vi bor, kollade in Underwater world som är Malaysias största akvarium och vattenvärld. Det var helt okej, men efter att ha varit på Sydostasiens största i Bangkok förra året var det svårt att bli mer imponerad än då. Vi kollade även in alla taxfree butiker. Langkawi är nämligen ett område där taxfree gäller så alkohol, choklad, parfym etc är helt galet billigt. Köpte toblerone och tryckte i mig av blotta lyckan. 

Idag skulle vi egentligen hyrt bil och hämtat upp ett gäng killar för att åka runt ön, men istället vaknade jag med illamående och spydde, och Julia med huvudvärk och feber. Vi lyckas alltid med att bli sjuka som ni märkt. Jag mår däremot bra nu, så vet inte om det var sömnbrist kombinerat skräpmat igår kväll eller om det är vanlig matförgiftning. Jaja, nog om det. Förhoppningsvis mår vi bra imorgon och kan åka på utflykt då istället, men idag kör vi nog sängläge hela dagen. 

Fråga och svar

2015-01-13 @ 02:43:59 / Q/A

Hej! Vi hade boendet i Bangkok, Krabi och Koh Phangan bokat. Bangkok och Krabi för att det kändes tryggt att veta vart man skulle första veckan, och på Koh Phangan för att det är svårt att få tag i boende under Full moon partyt. Men det är mycket roligare, billigare och enklare att leta boende på plats. Det finns hostels och guesthouses nästan överallt på de större ställena. 

Jag jobbade ihop drygt hundra tusen, men då vill jag också åka till Australien och Nya Zeeland där det är relativt dyrt. I Asien klarar man sig på betydligt mycket mindre om man snålar med rätt saker. Vi har gjort av med drygt 10 000 i månaden hittills, och då har vi inte varit jättebra på att snåla men ändå levt billigt och försökt äta billigt. 

Ett tips är att inte vara rädd för att bo på hostels och i sovsal, man träffar folk enklast så och det brukar vara roligt att hänga i de gemensamma ytorna på kvällarna. Ett annat tips är att försöka äta mycket från gatuköken, det är billigast! Och till sist: ät för allt i världen inte västerländsk mat och framförallt inte majonnäs, haha. Julia har blivit matförgiftad för typ fjärde gången efter att ha ätit det. 

Ska försöka skriva mer tips efter några månader då vi rest mer. Thailand är ett extremt enkelt land att resa i, och för mig som rest lite här förut med familjen blir det ännu enklare. Det ska bli spännande att åka till länder som är helt nya för oss, och då kanske vi upptäcker andra saker som är bra att veta.